• Van professionele afstand naar professioneel verbonden

  28 maart 2019 | Jaap Bressers
 • Het mooie van verhalen delen, is dat je ze ook terugkrijgt. Zo hoorde ik na een presentatie een verhaal dat me echt raakte. Een ambulancebroeder maakte mee hoe na een ongeval een jongetje in zijn armen overleed. Dat doet iets met je. Maar toen zijn leidinggevende vroeg hoe het met hem ging, zei hij ‘Ach, valt wel mee’. Daar nam die leidinggevende – gelukkig – geen genoegen mee. Want een beetje professionele afstand is goed, je emoties uitschakelen is dat niet. Alles wat je wegdrukt, komt uiteindelijk met een factor tien naar boven. Dan kun je er maar beter meteen gepaste aandacht aan geven. En dat begint met je gevoel delen.

  Gevoel de ruimte geven

  Druk je je gevoel weg, dan heeft dat altijd invloed op je werk: het wordt een stuk lastiger om je echt in anderen te verplaatsen. Stel je voor dat Carlos destijds niet zo had opengestaan en zich niet in mij had verplaatst…

  Beter dan een masker op te zetten of een extra zwaar harnas aan te trekken, is het als je durft te laten zien dat je door iets bent geraakt. En dat ‘iets’ kan op het werk zijn gebeurd, maar ook privé. Je bent tenslotte overal dezelfde persoon, thuis en op je werk. Als er op je werk iets belangrijks is gebeurd, dan vertel je dat thuis waarschijnlijk ook. Dus als er thuis iets gebeurd, dat invloed heeft op je werk, dan is het misschien wel verstandig om dat met je collega’s te delen.

  Meer begrip

  begrip, verbondenheid, kwetsbaarheid, carlos, carlosmoment, delen, gevoel

  Zoals Marco die altijd vijf minuten te laat op het ochtendoverleg kwam. Langzaam maar zeker begon dat voor irritatie te zorgen bij zijn collega’s: hoe moeilijk is het om gewoon een keer op tijd te komen? Totdat hij op een dag vertelde dat hij zijn gehandicapte dochtertje elke ochtend zelf naar haar school bracht, zodat ze niet met een busje mee hoefde. Daardoor was hij altijd net te laat op zijn werk. Om zijn collega’s niet met zijn probleem te belasten, deed hij zijn best toch zo snel mogelijk op het werk te zijn. Die ‘bekentenis’ zorgde bij zijn collega’s voor begrip. En meer dan dat: ze besloten om voortaan een kwartier later te beginnen met het overleg, zodat hij in alle rust zijn dochtertje kon wegbrengen en een extra knuffel geven. Marco neemt daardoor nu veel meer ontspannen deel aan de overleggen en kan ook veel waardevoller bijdragen.

  Deel je verhaal

  We zijn zo geneigd alles zelf te doen. Om hulp vragen, vereist moed. Maar ook de minder mooie of fijne dingen horen erbij en maken jou tot wie je nu bent. Iedereen maakt dingen mee, soms heel zichtbaar, zoals mijn rolstoel, soms onzichtbaar. Die dingen vormen je. Je zult zien dat als jij verhalen deelt, anderen ook met hun verhalen komen. Zo leer je elkaar beter kennen en komt er over en weer meer begrip. En vanuit die professionele verbondenheid ben je weer van toegevoegde waarde voor klanten en collega’s.

  Dus deel je zorgen, dan wordt ook het vieren van successen meteen nog mooier!

  Van dromen naar doen
  Dankbaarheid als snelste weg naar geluk in 2019!
 • 2 Reacties

  Dank je wel voor je presentatie vandaag voor Careyn in Schiedam. Zal Carlosmomentjes onthouden 😃 Bewondering voor je doorzettingsvermogen.

  Reageer

  Wat mooi om te horen Ria, dank je wel! Ik heb ook erg genoten van het optreden en fijn je te hebben mogen inspireren! :D Groetjes, Jaap

  Reageer