• Terug naar Portugal Albufeira

  Voor het eerst sinds mijn ongeluk ben ik terug op de plek waar mijn leven twaalf jaar geleden in één seconde definitief veranderde. Van het vliegveld tot de luid brommende cicades (krekels) en van de drukkend droge warmte tot de smaak van de croissantjes bij het ontbijt: de gekste dingen roepen herinneringen, gedachten en emoties op.

  Ik ben niet alleen twaalf jaar, maar ook een heel nieuw leven verder. Destijds werkte ik in een kroeg en zat ik vooral achter de vrouwen aan – zolang het maar niet serieus was. Nu ben ik hier terug in Portugal met de vrouw van mijn leven, om mijn vriend voor het leven te bezoeken: broeder Carlos. De man die me er doorheen sleepte na het duikongeval.

  Nieuwe toekomst

  Het voelt heel dubbel om terug te zijn. Toen ik vorige keer wegging uit Portugal liet ik mijn oude leven achter. Mijn toekomst was een groot vraagteken. Ik kon letterlijk geen vinger bewegen – 80 tot 85% van mijn lichaam kan ik nog steeds niet aansturen. Als je me toen had verteld hoe mijn toekomst zou worden, had ik je finaal uitgelachen en niet geloofd. Want ik ging verslagen weg en kom terug met een prachtig leven. Ondanks die dwarslaesie. Ik kan niet meer lopen, maar heb geleerd om ontzettend lief te hebben. En ik heb geleerd het mooie in de mensen en dingen om me heen te zien. Ik krijg er zelfs voor betaald om anderen hiervan te laten meegenieten, te helpen, te inspireren en hen net even anders naar de dingen te laten kijken.

  Terug naar de zee

  Het huisje dat we hebben gehuurd heeft uitzicht over het zwembad en de zee. Bij die eerste aanblik van de zee komen de tranen. Van verdriet, van boosheid, maar onverwacht ook van dankbaarheid.

  Jaap strand duikongelukDe volgende stap is een bezoek aan de zee. Voor het eerst weer naar het strand waar het allemaal gebeurde. Het hangt als een kleine donderwolk boven mijn vakantie. Ik wil er niet mee bezig zijn. En ik hoef er eigenlijk ook niet per se naartoe, maar toch speelt het. Ik ken mezelf. Ik zoek die grens op, ook al is dat niet altijd even goed voor me.

  Carlos heeft precies uitgezocht hoe we er met de auto en de rolstoel kunnen komen. Ga ik dit echt doen? We rijden met de auto richting zee en komen bij een totaal ander strand. Nee, dit is het niet. Gelukkig, denk ik in mijn achterhoofd. Misschien gaat het dan toch niet door. Maar ik wil het ook zomaar afblazen. ‘Mijn’ strand blijkt een grote verandering te hebben ondergaan. Het is opgespoten en via houten vlonders kan ik met de rolstoel naar de plek waar het allemaal gebeurde. Tussen allemaal vakantievierende mensen val ik niet op. Net als toen. Ik zie een clubje zorgloze tieners, die maar een ding uitstralen: ‘We gaan er iets moois van maken en lekker genieten.’ Net als ik toen.

  Dankbaar

  Ik voel hoe er een diepe rust over me komt. Wat ben ik boos geweest op mijn lijf. En wat heb ik er veel van gevraagd. Niet alleen tijdens de revalidatie die vier jaar in beslag nam, maar ook daarna. En nu pas kan ik dat meer en meer loslaten. Mijn lijf draagt veel, draagt mij en misschien moet ik er wat minder boos en meer trots op zijn. Ja, een aantal dingen kan niet meer, maar als ik zie hoe ik gegroeid ben en waar ik nu sta. Of nou ja, zit. Er hoeft niets meer te veranderen, het is goed zo. Erg goed zo. Het heeft zo moeten zijn voor mij.

  Talent en passie
  Knuffelberen op de weg
 • 54 Reacties

  Mooi man! Voor de meeste mensen geldt dat ze dramatische gebeurtenissen op hun pad krijgen. Ieder op z'n eigen wijze. Het gaat er niet om wat je overkomt maar hoe je er mee omgaat! Door jouw ervaringen heb je een missie gekregen waar je veel mensen verder mee kunt helpen! Ga zo door!

  Reageer

  Dank je wel Jules, helemaal waar! :)

  Reageer

  Je blijft me verbazen Jaap. Er is heel wat gebeurd in mijn leven sinds ik jou mocht ontmoeten, maar ik leef nog steeds volgens de Carlos momenten manier. Dank je daarvoor. Fijne vakantie nog.

  Reageer

  Wat fijn om te horen Mirjam, dank je wel! Geniet van alle mooie Carlosmomentjes :)

  Reageer

  There is always a reason to smile! En als ik jouw verhalen lees, naar je voorstelling kijk, geef ik dat een andere draai: You always give people a reason to smile! Thanx!

  Reageer

  Dank je wel Jorien, mooi om te lezen! :)

  Reageer

  Jaap Echt indrukwekkend om weer terug te zijn op de plaats van waar het allemaal lijkt me Knap van je om dit met je dierbaren te herbeleven Respect en geniet er ook heel veel van 👊🌞🍦👍

  Reageer

  Absoluut, Toon! Dank je wel :)

  Reageer

  Fijn dat je hierover deelt en een ware levens-inspiratie juist doordat je het zo dicht bij huis en vol humor deelt

  Reageer

  Wat mooi om te lezen, Ria. Dank je wel!

  Reageer

  Als de dag van gisteren herinner ik me het nieuws van jouw ongeluk! Wat was het verdrietig en wat was het onzeker....Nu zie en lees ik hoe goed het met je gaat en hoe je je leven hebt ingericht. Ontzettend veel respect Jaap! Geniet van jullie vakantie!!

  Reageer

  Hoi Wilma! Dank je wel! :D

  Reageer

  Mooi Jaap. Wat een stap! Fijne vakantie samen.

  Reageer

  Dank je, Jeanne! :)

  Reageer

  Indrukwekkend en moedig om deze stap te zetten. En de plek aan te kijken waar de tijd stil leek te staan. Je bent er doorheen gegaan en hebt de tijd weer naar je toe gehaald: toekomst gecreëerd.

  Reageer

  Hoi Lies, dank je wel! Zo is het! :)

  Reageer

  Jaap, wat een strijd heb jij gestreden! En hoe sterk ben je daar uit gekomen! Wat mag jij ontzettend trots zijn op jezelf! En inderdaad: Liefde is het belangrijkste wat er is ! Ik heb je verhaal met bewondering gelezen! Veel liefde en geluk voor jou en je vrouw!

  Reageer

  Dank je wel Ans, wat lief! :)

  Reageer

  Super mooi verhaal Jaap, was er emotioneel door geraakt. Vind het heel knap wat je gedaan hebt, en met die lieve mensen achter je, prachtig.

  Reageer

  Wat mooi om te lezen, Willy!

  Reageer

  Jaap, het is weer een prachtig en bijzonder verhaal van een prachtig en bijzonder mens. De manier waarop jij leeft en volop geniet van het leven, ondanks jouw lichamelijke malheur, is een inspiratiebron voor mij en vele mensen. Ga vooral door met je verhaal te vertellen en daarmee mensen verder te helpen in hun leven en met hun uitdagingen. Groet van mede jurylid van Heel Holland B .... eeehhh Heel Brabant Spreekt 😀😀

  Reageer

  Zeker weten Roland! Dank je wel! ;)

  Reageer

  Mooi Jaap. Fantastisch hoe jij uit alle dingen die je in je leven “overkomen” hoe dan ook het positieve kunt halen. Hou ik van! 😃❤️ En hoe bijzonder is het om samen met de liefde van je leven dit moment te kunnen delen. Veel geluk 🍀

  Reageer

  Dank je wel Suus, helemaal waar! :D

  Reageer

  knap hoor. ook om dat je het zo goed kan beschrijven. hopelijk kan je het gebeuren een plaatsje geven. het leven gaat weer door. hoe erg het soms ook klinkt. het beste

  Reageer

  Dank je wel, Ine!

  Reageer

  Wat een prachtig verhaal. Het zullen hele moeilijke jaren geweest zijn. Veel doorzettingsvermogen nodig geweest zijn. Tranen en boosheid, alles zal langs gekomen zijn.Je bent teruggegaan naar de plek die je leven volkomen veranderd heeft. , je kunt nu verder met je leven met de mensen die je lief hebben. Veel geluk en geniet van het leven, hoe beperkt ook

  Reageer

  Dank je wel! En zeker weten Meta, onbeperkt genieten! :D

  Reageer

  Beste Jaap, Ik heb je voor het eerst horen spreken op "de Basis" in Doorn. Ontroerd door je verhaal daar en later dat wat ik las in je boek. Ik ben 1 van de groepsleden van Carlosmomentjes op FB. Er zitten paralellen in onze "aandachtsgebieden", zo ken ik Kim Wildschut vanuit Challenge Day Nederland en de Be The Change workshops. Samen met een aantal Politiecollega's organiseer ik met hulp van Challenge Day Nederland en USA en Be The Change. Een op de Politie gerichte versie van Challenge Day. Je bent voor mij met en door je verhaal een inspiratiebron!!

  Reageer

  Hoi Kees, dank je wel, wat fijn om te lezen! Succes met alle mooie dingen die je doet en geniet van de Carlosmomentjes! :D

  Reageer

  Mooi omschreven dappere stap... en wat een berusting. Respect!

  Reageer

  Dank je wel Debbie! :)

  Reageer

  Hallo Jaap Wat fijn dat het bezoek aan Portugal zo goed verlopen is Ik hoop in de komende, voor ons nog onzekere tijd,heel vaak nog Carlosmomentjes te mogen ervaren met jou als voorbeeld Doe Evelien de groeten en geniet van alles wat de toekomst nog gaat brengen!!!! Liefs Elly

  Reageer

  Dank je wel Elly, ik wens je veel Carlosmomentjes toe!

  Reageer

  Ook ik ken het gevoel dat het zo goed is en dat het op de een of andere manier zo heeft moeten zijn. Een incomplete dwarslaesie na de geboorte van mijn tweeling heeft mijn leven ook op zijn kop gezet. Anders moeder worden dan van te voren gedacht. Revalideren, hard werken, verdriet, geluk, plezier. Twee dochters die gezond zijn, dat is het mooiste wat er is. Genieten van de tijd die ik extra van ze heb genoten en nog geniet doordat ik meer thuis ben. Als ik kon kiezen tussen een gezond lijf zonder mijn dochters of wat ik nu heb dan is die keus heel simpel. Met andere woorden het is goed zo ondanks of misschien wel dankzij alles.

  Reageer

  Wat mooi om te lezen Katja, geniet van alle fijne Carlosmomentjes!

  Reageer

  Geen traan zo zout als de zee. De kracht van de natuur, is als een golf die neemt en geeft. In jou geval jaap een tsunamie van positivieteit voor een ieder die je lief hebt. TOP !!! We houden van jullie.

  Reageer

  Wat mooi om te lezen, dank jullie wel! :D

  Reageer

  Heftig Jaap om daar weer naar terug te keren, waanzinnig knap dat je het gedaan hebt! Je bent een bijzonder positief mens, hou daar zo van als mensen uit iets negatiefs iets positiefs kunnen halen en kunnen blijven genieten! Liefs Annette

  Reageer

  Dank je wel, Annette! :D

  Reageer

  Jouw verhaal, de wil er iets van te willen maken, de kwetsbaarheid die je durft te laten zien... het helpt mij om het verleden achter me te laten en de focus te leggen op het hier en nu. Het geeft mij input om te onderzoeken hoe ik mijn leven zo kan inrichten dat het niet maar voorkabbelt maar bubbelt en bruist. Carlosmomentjes dat zijn de momenten die mijn hart sprongetjes laat maken. Dank je daarvoor. Ik hoop nog veel van je te zien en horen. En mocht ik iets kunnen betekenen.....

  Reageer

  Gaaf Tina, dank je wel! Geniet van alle mooie Carlosmomentjes! :D

  Reageer

  Lieve Jaap, wat heb ik een respect voor jou. De eerste keer dat ik jou zag en hoorde was ik meteen diep onder de indruk van jouw positiviteit en kracht. Jouw kracht geeft mij ook kracht, daar wil ik je voor bedanken. Ik ben blij voor je dat je deze reis naar Portugal hebt gemaakt en er nog sterker van bent teruggekomen. Als jij binnen komt vult de ruimte zich met optimisme, kracht en positiviteit. Lieve groet, Martine 🍀

  Reageer

  Dank je wel Martine, wat mooi om te lezen! :)

  Reageer

  Heel erg mooi omschreven en wat een goede reis om te maken! Ik kwam hier via Linked terecht en vind veel dingen herkenbaar, al heb ik fysieke problemen van jongs af aan en dus niet die enorme overgang gehad. Zo'n "ander leven" geeft een grote kans om lief te hebben, te geven, te leren en een diepere laag van het leven te ervaren. Elke medaille heeft een mooie en zwarte kant; ook die medailles die op het eerste gezicht alleen maar zwart lijken blijken na wat poetsen supermooi te zijn.

  Reageer

  Absoluut Marijn, dank je wel! :) Geniet van alle mooie Carlosmomentjes!

  Reageer

  Wat ben je toch een kanjer! Wat mooi om je verhaal te lezen en wat mooi dat je ook schrijft dat het niet altijd leuk is en dat je boos bent en dat mag :-) ik hoop dat je vooral doorgaat met wat je doet en dat we nog veel moois van je kunnen zien. Fijne dag en geniet (dan ga ik dat ook proberen) Groeten Linda

  Reageer

  Dank je wel Linda, dat doe ik zeker! :D Geniet van alle mooie Carlosmomentjes!

  Reageer

  Je verhalen gaan lezen nadat mijn vriend, hij heeft Bechterew en staat na een moeilijke weg ook zo positief in het leven. Hij heeft daarom jouw boek gekregen van een patiëntenbegeleider. Wat ontzettend goed dat je dit zo kunt. Maakt dat ik even weer nadenk over wat er mogelijk is. Het leven is te mooi om niet volledig te leven.

  Reageer

  Dank je wel voor je reactie Claudetta, wat mooi om te lezen! Geniet samen van alle mooie Carlosmomentjes! :D

  Reageer

  Beste Jaap, Afgelopen donderdag was ik aanwezig tijdens en uitreiking van gastvrijheid met sterren. Daar vertelde jij jouw verhaal gebaseerd op het Carlo momentje. Indrukwekkend, van het eerste tot het laatste moment waarin je jouw verhaal deed. Wat voor anderen zo normaal is, is voor de ontvanger zo bijzonder. Met respect, ja zelfs met jalouzie heb ik gezien welke ongelofelijke humor je hebt waarbij je jouw levensverhaal hebt verteld Nogmaals dank en je zit nu in mijn hoofd en mijn hart Ik wens je het beste toe Wim Combe

  Reageer

  Beste Wim, dank je wel! Wat mooi om te lezen :) Geniet van alle mooie Carlosmomentjes! Groetjes, Jaap

  Reageer

  Van mij voor jou een ‘Carlos momentje’ Jouw verhaal vanmiddag in het Mecc in Maastricht heeft grote indruk op mij gemaakt. Diep respect hoe jij na het ongeluk je leven vorm hebt gegeven en andere mensen inspireert ! Groetjes uit het Limburgse, Britt

  Reageer

  Dank je wel Britt! :D Groetjes, Jaap

  Reageer