• Op school kijken we waar we goed in zijn of kunnen worden en dat noemen we dan later “werk”. Dat kan zijn als metselaar, psycholoog, banketbakker, tekenaar of wat dan ook. Maar iets waar je goed in bent of waar je voor geleerd hebt, hoeft je niet per definitie gelukkig te maken.

  Superman talent passieTalent

  Mijn talent is cijfers. Tenminste, dat bleek toen ik op school zat. Dat was al zo op de middelbare school en op de universiteit stond ik voor het vak “Corporate Financial Reporting and Accounting Methods” bijvoorbeeld gemiddeld een 9. Als ik die colleges volgde en het huiswerk gewoon maakte was het voor mij best te doen. Door mijn hoge gemiddelde vroegen ze mij of ik tijdens de studie al in dienst van de universiteit wilde komen als student-assistent van dat vak. CV-technisch zou dat heel interessant zijn. Ik heb het niet gedaan. Ik kan het wel, toch word ik er niet gelukkig van.

  Zet de vervolgstap

  Een tijd terug mocht ik een gastcollege verzorgen bij 365dagensuccesvol en daar vertelden ze een verhaal over een man die was opgeleid tot psycholoog. Hij was ook echt een goede en succesvolle psycholoog, maar toch niet gelukkig. Natuur, buiten zijn en het bos waren dingen waar hij echt gelukkig van werd, maar die hij alleen privé deed. Na wat coaching en een persoonlijke zoektocht werkt hij inmiddels als buitencoach, twee vliegen in één klap!
  Deze vervolgstap maken we echter bijna nooit. We hebben onze basis, dat waar we goed in zijn of voor zijn opgeleid. Maar de stap om het te combineren met wat ons gelukkig maakt, maken we vaak niet. Misschien omdat we ook niet altijd weten dat dat kan of niet helder hebben wat ons precies gelukkig maakt.

  De juiste combinatie

  Optreden van formaat CarlosmomentjesIk begon mijn carrière met het afronden van de Master of Science, International Management, maar in mijn vrije tijd zocht ik het podium op. Dit was iets dat ik leuk vond, ouwehoeren is altijd mijn hobby geweest 😉 Nu mag ik mijn organisatietalent inzetten om het spreken op een podium mogelijk te maken. Want inmiddels doe ik het niet meer alleen, maar heb ik 3 mooie mensen in dienst. Naast de wereld die vol staat van meetbare (financiële) resultaten, mag ik mensen ook nieuwsgierig maken naar de kracht van het merkbare, de Carlosmomentjes. Waar ik goed in ben en mijn passie voor het spreken, die combinatie maakt mij gelukkig.

  Wat is datgene waar jij blij van wordt? Blijf in beweging, blijf zoeken en nieuwsgierig zijn. Je kan van alles, maar word je er ook echt gelukkig van? Ga je ervan floreren? Ga jij aan het eind van een werkdag “gelukkig naar huis” of ga je “gelukkig naar huis”?

  Laat het me vooral ook hieronder weten.

  Een jaar vol Carlosmomentjes
  Terug naar Portugal
 • 8 Reacties

  Dag Jaap, natuurlijk willen we allemaal gelukkig naar huis. Natuurlijk wil iedereen zijn dromen verwezenlijken. De vraag is alleen: hoe maakbaar is dat? De voorbeelden van jou en die jongens van 365 dagen succesvol zijn altijd de succesvoorbeelden. De mensen die falen horen we nooit. Waaruit zou blijken dat iedereen zijn droombaan kan realiseren? Waaruit zou blijken dat iedereen daar voor kan 'kiezen'? En heeft iedereen die niet gelukkig is, dat dan dus aan zichzelf te danken? We weten inmiddels uit de psychologie dat ons gedrag een stuk minder maakbaar is dan de motivatiemaffia ons doet geloven ;-) Groetjes Richard PS En wees gerust, ook ik heb mijn droombaan gevonden: ik vind het heerlijk om claims van goeroes te ontmaskeren. Word ik heel gelukkig van ;-)

  Reageer

  He Richard, dankjewel voor je berichtje. Voor al mijn columns of presentaties geldt 'kijk en voel eerst of het bij jou past'. Al zou deze column maar voor 1 persoon het zetje kunnen geven om hun droombaan te realiseren of een stapje dichterbij komen dan ben ik al meer dan tevreden. Dat is volgens mij best haalbaar. ;-) Hetzelfde is hoe jij onlangs je passie voor spreken en schrijven gecombineerd hebt met echte wetenschappelijke onderbouwing en research te combineren. Twee losse dingen die nu in je nieuwe boek bij elkaar gekomen zijn, mooi toch? Dat gevoel gun ik meer mensen, dat er wellicht meer mogelijkheden zijn om op jouw eigen manier het verschil te maken. Veel succes met alles! groetjes Jaap

  Reageer

  Helemaal mee eens Jaap. Ik heb genoten van mijn werk. Vooral leiding geven, zelf moge bepalen, deed ik met veel plezier. Nu ik gepensioneerd ben geniet ik nog zeker zoveel. Heerlijk de eigen ruimte, mijn eigen tempo, mijb eigen keuzes. Fijne relaties, autonomie en eigen kwaliteiten mogen inzetten (coaching, omgang kleinkinderen, vrienden, familie en golfen). Heerlijk toch? Lieve groet van je trotse peetoom 😊

  Reageer

  Wat heerlijk, oom! Geniet van alle fijne dingen die je doet en de Carlosmomentjes! :D

  Reageer

  Hoi Jaap, met veel plezier en bewondering heb ik je boek gelezen. Heel mooi wat je mee wil geven. Ik heb er prachtige dingen uitgehaald !Dank je wel hiervoor. Ik wens je veel plezier en succes! Mandy

  Reageer

  Wat heerlijk om te horen Mandy! Doe je ook al mee aan de 30 dagen Carlosmomentjes Challenge? Dat is dan misschien dan ook wel iets voor jou: www.carlosmomentjes.nl groetjes Jaap

  Reageer

  Hallo Jaap, Ik heb naar je mogen luisteren tijdens de bijeenkomst van Nostimos afgelopen week in Limburg. De prachtige locatie verbleekte bij je ontroerende, inspirerende verhaal. Ik heb ademloos zitten luisteren en hapte naar adem tijdens jouw moment dat je op je rug terecht kwam in de zee en ook kon ademen. Ik ben die blonde die je een kus op de wang gaf, die blonde die je vertelde dat haar man ongeneeslijk ziek is, longsarcoidose en vezelneuropathie. Die blonde waarbij vorig jaar duidelijk werd dat ze HSP heeft en een lichte vorm van Misofonie. Die blonde die jou nogmaals wil bedanken voor je verhaal. Je bent een voorbeeld voor velen. Laat er nog vele volgen, dan hoop ik dat het uiteindelijk een wereld wordt met heel veel Carlos momentjes. Dankjewel Jaap. Angela (die blonde)

  Reageer

  Dag blonde Angela, Wat fijn dat je nog even een bericht achterlaat en zo genoten hebt van het verhaal. Het wordt mij telkens weer duidelijk dat we allemaal onze eigen uitdagingen hebben en die zijn soms niet mis. Daar kunnen we ook niet voor kiezen, maar die krijgen we gewoon voor onze kiezen. Merk dat voor mij juist op die momenten de Carlosmomentjes zo belangrijk waren en zijn. En we kunnen allemaal ook die Carlos zijn, ongeacht haarkleur. ;-) Geniet van al het moois dat er ook nog is op jullie pad en heel graag gedaan. groetjes Jaap (die donkere)

  Reageer