• Participeren, meedoen… ik vind het mooi. Want ik ben ervan overtuigd dat iedereen toegevoegde waarde heeft. Alleen zien we dat zelf niet altijd zo. Waar we goed in zijn, vinden we vaak niet meer dan normaal. Maar je zou wel eens verbaasd kunnen staan over je eigen verborgen talenten. Een participatiesamenleving biedt daarin veel kansen.

  Verborgen talenten

  Participatiesamenleving: vele handen maken licht werkLaatst hoorde ik een bijzonder verhaal van iemand die een asielzoeker in dienst had genomen als magazijnmedewerker, want zo zei de man: ‘dat kan ik wel’. Op een dag zat de directeur tierend achter zijn computer die de geest dreigde te geven. Precies op dat moment liep de magazijnmedewerker langs. Hij vroeg wat er aan de hand was en of hij misschien even mocht kijken. De directeur stemde toe, veel erger kon het toch niet worden met de pc. Maar tot zijn verbazing was het probleem in no time verholpen. De medewerker bleek zich in zijn vrije tijd als hobby te hebben ontwikkeld tot computerexpert. En dat talent was al die tijd op een schap van het magazijn blijven liggen. Een carrière switch was snel gemaakt.

  Achter de geraniums uit

  Een ander mooi voorbeeld: ergens in Limburg zat een groepje mensen met een verstandelijke handicap letterlijk achter de geraniums zich te vervelen. Tot ze buiten iemand zagen die bezig was met het opruimen en bijhouden van de omgeving. Daar zijn ze zelf achteraan gegaan, de geraniums zijn aan de kant gezet en nu werken ze drie dagen per week met ongelofelijk veel plezier aan het schoon houden van de buurt.

  Participatiesamenleving: achter de geraniums uit

  De intentie achter de participatiesamenleving

  Het zijn vaak de kleine dingen die je leven veel interessanter kunnen maken. Dat is waar het volgens mij om draait bij de participatiesamenleving: je eigen toegevoegde waarde ervaren en je mogelijkheden benutten op je eigen niveau.

  Maar: participatie is iets wat mag, niet wat moet. Anders ligt het risico op de loer dat de participatiesamenleving een manier wordt om te bezuinigen. Dat bijt met de intentie dat het draait om het ontwikkelen van mensen. Je mag iemand best prikkelen of uit zijn comfort zone halen als je ziet dat diegene veel meer kan dan hij zelf denkt. Maar dan wel in zijn belang. Dan geef je de mensen de kans om echt hun toegevoegde waarde te laten zien. Ik doe mee en jij?

  Een leeuw van een vriend
  Afvallen: van moeten naar mogen