• overstekende invalidenEen tijd geleden had mijn buurvrouw bij een val haar pols gebroken en haar enkel verzwikt. Gelukkig heeft ze een invalide buurman en kon ik haar mijn reserve rolstoel lenen. Om haar beterschap te wensen, wilden Evelien en ik een bloemetje afgeven. De buren hebben alleen een grote drempel voor de deur, waar ik met mijn rolstoel niet overheen kom. Nu hebben wij heel goed contact met de buren en ze zouden me met plezier over de drempel tillen, maar dat voelt niet fijn en niet veilig. Ik kon daardoor niet anders dan wachten op de oprit, terwijl Evelien de bloemen gaf en een praatje maakte.

  Toegankelijkheid

  We denken vaak dat het wel redelijk geregeld is met de toegankelijkheid in ons land. De praktijk is net iets weerbarstiger. Nu hou ik er normaal niet van problemen te benoemen, maar je kunt ze ook gebruiken om je leven uiteindelijk beter of mooier te maken. Vergelijk het maar met (knuffel)beren op de weg zien!

  Knuffelberen op de weg

  Een voorbeeld van zo’n knuffelbeer: als ik uit eten ga op een voor mij onbekende plek, dan moet ik voor vertrek van alles uitzoeken. Kan ik er parkeren? Mijn bus is hoger dan de doorsnee bus en past dus niet in een parkeergarage. En ik moet de bus aan de achterkant uit en in, dat gaat niet als daar een andere auto staat. Daarbij moet de achterkant van het vak ook niet aan een drukke weg liggen, want dat is niet veilig. Ook niet onbelangrijk: is de invalidenparkeerplek vlak? Loopt die schuin af, dan begint mijn rolstoel automatisch te rijden en eindig ik ergens waar ik niet wil zijn. Bijkomend knuffelbeertje: betaald parkeren via een parkeerautomaat lukt niet met mijn minimale handfunctie. Is er een slagboom? Ook dan is het een uitdaging en heb ik hulp nodig, omdat ik vastgesnoerd zit en niet uit mijn raampje kan hangen om op een knop te drukken of een kaartje te pakken.

  Blokjes onder de tafel

  tafel rolstoelEn als mijn bus geparkeerd is, moet ik nog zelf op de locatie komen. Omhoogstekende stoeptegels kunnen ervoor zorgen dat ik van het trottoir afschiet. Ervan uitgaande dat ik veilig in het restaurant aankom, kunnen ook daar nog wat drempels in de weg liggen. Letterlijk. En pas ik met mijn rolstoel wel onder de tafel? Of dwarsboomt een dwarsbalk dat? In dat geval moet de tafel worden opgehoogd met bierviltjes of blokjes. In mijn hele eetcarrière van twaalf jaar heb ik het één keer meegemaakt dat een restaurant blokjes had klaarliggen voor dit soort situaties. Inmiddels hebben we zelf blokjes gemaakt die we altijd bij ons hebben, voor als het nodig is.

  Dan het eten zelf. Ik laat de kok sommige dingen alvast snijden, dat is makkelijker en dan hoeft Evelien dat niet meer voor mij te doen. Rietjes zijn er in de meeste restaurants wel, maar toch heb ik zelf ook rietjes bij me, anders wordt het wel een hele droge avond. Dat heeft wel een voordeel: je hoeft dan niet naar het toilet. Voor een toiletbezoek mag ik altijd wat beertjes omarmen: is er een invaliden toilet? En is er voldoende ruimte tussen de tafels om daar te komen? Hoe hoog zit de wasbak, kan ik daar onder met mijn rolstoel?

  Welkom voelen

  Uit eten gaan op een nieuwe plek is voor mij gezellig, maar ook heel vermoeiend. En dat is zonde. Het is zo belangrijk om je welkom te voelen. Hoe mooi zou het zijn als mensen met een beperking een restaurant kunnen binnenkomen net zoals mensen zonder beperking dat kunnen? Je wilt niet dat alle gezichten op jou gericht zijn als je een (eet)gelegenheid binnenkomt. Gewoon gezellig een avondje genieten en weten dat alles goed geregeld is: het is voor mensen met een beperking vaak een niet vanzelfsprekende luxe.

  Hoe toegankelijk is jouw gemeente?

  meest toegankelijke gemeenteMet of zonder beperking: toegankelijkheid is een recht. Daarom vind ik het belangrijk dat dit onderwerp meer onder de aandacht komt. Een vriend van mij heeft een heel mooi project opgezet waarmee je jouw eigen gemeente op (on)toegankelijke knuffelberen kan beoordelen, via www.mtg2018.nl. Help mee ook jouw gemeente voor iedereen toegankelijk te maken, en daar hoef je geen beperking voor te hebben; iedereen mag meedoen, graag zelfs!

  * update: inmiddels is, in maart 2018, de gemeente Hardenberg verkozen tot de meest toegankelijke gemeente van 2018! 😀
  En goed voorbeeld doet volgen… op naar de volgende (meest) toegankelijke gemeente(s)!

  Terug naar Portugal
  Hoera! 10 jaar!
 • 8 Reacties

  Wat heb je dit weer leuk omschreven. Mijn leven loopt grotendeels op rolletjes. Maar ook dan is het idd dingen uitzoeken. Het valt me op dat zelfs bij nieuwe gebouwen de toegankelijkheid soms belabberd is. Ik geniet van je verhalen , maar hoop wel dat toegankelijkheid verbetert!

  Reageer

  Dank je wel voor je reactie, Esther! Helemaal mee eens, gelukkig is er nu een mooi initiatief :D

  Reageer

  Hallo Jaap maak graag gebruik van jou kennis voor nijn nieuwbouw laat je binnenkort de tekeningen zien voor evt correctie Gideon

  Reageer

  Ik denk graag met je mee! :)

  Reageer

  Mooi herkenbaar stukje over toegankelijkheid. Goed idee om blokjes mee te nemen naar een restaurant! Ik reserveer meestal met de vermelding dat ik in een rolstoel kom, tafel is dan meestal makkelijk bereikbaar en de stoel al weggezet. Pas gegeten bij een restaurant met alleen een toilet boven, kort dinertje werd dat en de middelbare school van onze zoon waar de lift het niet deed. Open dag muziekschool waar niet eens een lift was. Nog veel te verbeteren dus!

  Reageer

  Hoi Ellen, dank je wel voor je reactie! Beoordeel vooral ook jouw gemeente, dan komt het onder de aandacht :D

  Reageer

  Wat een geweldig verhaal en ondanks al die (knuffel)beren toch heel positief! Ik zeg; beoordelen allemaal en gezellig hè te zien bij mijn volgende restaurantbezoek!

  Reageer

  Dank je wel Aleid! :D

  Reageer