• De kerstdagen komen er weer aan. De eerste kerst met zoon Bram voor ons, heel bijzonder. En een kerst zonder verplichtingen. Oprecht lekker met familie en ook nog een week vakantie met Carlos en zijn gezin. Voor mij de tijd van even niets moeten.

  kerst haast druk winkelenVrij (druk)

  Als ik zo om me heen kijk en luister, dan lijk ik daar bijna een uitzondering in te zijn. Opvallend veel mensen zien op tegen de feestdagen. Hebben ze eindelijk vrij, moeten ze nog van alles. Boodschappen, het huis versieren, cadeautjes kopen. Gezellig, maar we hebben het al zo druk met allerlei andere dingen. En dan zijn er nog de dilemma’s. Met wie moeten we eerste kerstdag vieren en met wie tweede? Die vrienden willen ook nog iets met ons doen. En we moeten eigenlijk nog bij de oude buurvrouw in het verzorgingshuis langs, dat hadden we beloofd. Drie maanden geleden. Wat vliegt de tijd. Gelukkig is er ook nog kerstavond. En anders gaan we wel op een andere dag in de kerstvakantie. Maar eigenlijk moesten we ook nog…

  Zeg ‘ja’ tegen wat er toe doet

  Herkenbaar? Het lijkt of we met z’n alleen een chronisch tekort aan tijd hebben. Daardoor beloven we dingen die we eigenlijk niet kunnen waarmaken. Maar ja, je wilt die ander ook niet teleurstellen. Dus doe je er nog maar een schepje bovenop. Met als resultaat dat je ‘s avonds uitgeput op de bank ligt en geen puf meer meer hebt om met je kinderen een spelletje te doen. Zo kreeg ik laatst een filmpje doorgestuurd met de titel ‘Zeg ja tegen wat er toe doet’. Een zoontje vraagt zijn moeder of ze even komt spelen en druipt teleurgesteld af als zijn moeder zegt: “Nee lieverd, nu even niet.” Geen tijd, omdat ze wel ‘ja’ zei tegen allerlei andere dingen, van een verjaardag van iemand waar ze eigenlijk niets mee heeft tot het uitlaten van de hond van de buren.

  Waar je ‘ja’ en ‘nee’ tegen zegt, maakt eigenlijk niet eens uit. Er is geen beste keuze. Behalve dan door dat waar je ‘ja’ tegen zegt, ook echt van harte te doen. Kies daarom wat bij je past en waar je energie van krijgt. En sta vervolgens achter je keuze.

  Een oprechte ‘nee’

  kerst uitrusten rust nee zeggen

  Voel je niet schuldig als je daardoor ‘nee’ tegen iets anders moet zeggen. Want toezeggen dat je helpt – met de beste intenties – en het uiteindelijk toch niet (helemaal) doen of met tegenzin, is voor de ander vervelender dan een oprecht ‘nee’ krijgen. Dan weet diegene waar hij aan toe is en kan dan op zoek naar iemand die wel volledig ‘ja’ kan zeggen. Iemand die juist energie krijgt van de dingen waar jij tegenaan loopt. Een ander helpen ten koste van jezelf, daarmee snijd je vaak je zelf in de vingers. Door bewust ‘nee’ te zeggen, valt misschien alles wel heel mooi op zijn plek, alleen anders dan verwacht.

  Fijne kerst! En JA! Geniet ervan, wat je ook doet.

  Dankbaarheid als snelste weg naar geluk in 2019!
  Challenge Day
 • 4 Reacties

  Helemaal waar Jaap! Sabine en ik wensen jou en je gezin ontspannende dagen toe, met de mensen om jullie heen waarvan je houdt. Liefs, Karien.

  Reageer

  Hoi Karien, dank jullie wel!! Heb een heerlijke avond vanavond en een liefdevol nieuw jaar! Groetjes, Jaap

  Reageer

  Omdat ik zelf ook blij van jou wordt deze reactie: net op eerste kerstdag je boek gelezen omdat het kan en ik er zin in had. Om me heen Mist en sneeuw ergens in Oostenrijk na het rollen in de sneeuw genoten van je inspiratie! Het raakt me

  Reageer

  Heerlijk, fijn ook om te horen dat mijn boek goed te combineren is met rollen in de sneeuw. :-) groetjes Jaap

  Reageer