• 17-8-17: een mooie dag voor een feest!

  Wie mij een beetje kent, weet dat ik niet zo van de regels en procedures ben. Maar soms hebben die ineens een onverwacht positief effect. Een soort Carlosmomentje, zeg maar. Zo moest ik een paar dagen geleden bij een instantie een uittreksel van de Kamer van Koophandel laten zien. Dus ik vraag die aan en werp er een korte blik op. Zie ik ineens dat ik op 17 augustus 2017 exact tien jaar sta ingeschreven als zelfstandige.

  Anders was ik die datum volledig vergeten, maar nu grijp ik hem graag aan om terug te kijken op tien toch wel turbulente jaren. Toen ik na mijn ongeval aan de lopende band flauwe grappen maakte over zitten en lam zijn, zeiden steeds meer mensen dat ik daar ‘iets mee moest doen’. Dat snap ik, want dan waren zij er vanaf. Mijn moeder moedigde me aan eens te praten met mijn oom, die Tonprater was. Voor de niet-Brabanders: een soort cabaret rond carnaval waarbij je in dialect een typetje neerzet terwijl je in een grote ton staat. Of zit.


  Sit-down comedian

  Eenmaal voor het eerst echt op een podium met een zaal vol publiek was voor mij thuiskomen. Ik besloot mijn kansen te wagen als stand-up comedian. Of in mijn geval als Nederlands eerste sit-down comedian. En ik schreef me in bij de Kamer van Koophandel. Via een workshop bij BNN kwam ik in contact met Bob MacLaren, de man achter de Lama’s. Samen met hem en nog drie stand up-grootheden mocht ik optreden in het Bredase Chassé Theater. Ik weet nog hoe ik daarheen ging: vanuit Oirschot met de Taxbus, die eerst nog in Helmond, Veldhoven en Best iemand moest ophalen voor hij naar Breda reed. Twee en een half uur voor een ritje van vijfenveertig minuten.

  Ik rolde van het Chassé theater door naar festivals als Laughing Matters en LowLands. Tot ik ontdekte waar ik het meest blij van word en waar mijn grootste toegevoegde waarde ligt: inspirerend spreker. Ik merkte hoe mijn eigen ervaringen anderen raakten. En door die te delen, werden de Carlosmomentjes steeds meer een begrip, genoemd naar broeder Carlos die me na mijn duikongeval in Portugal door een op het oog klein gebaar de kracht gaf om door te gaan.

  Lege bucketlist?

  Er gebeurde meer in de afgelopen tien jaar. Ik ontmoette Evelien en mijn eerste boek kwam uit: Waar een wiel is, is een weg. Voor mij was het schrijven van een boek altijd iets dat was weggelegd voor de mensen die de waarheid in pacht hadden. Dat blijkt dus mee te vallen. Inmiddels ligt de tiende druk er en gaan we een heel bijzondere en extra duurzame editie maken voor de elfde druk.

  Ik mocht optreden in Carré, er is een avondvullend programma samen met twee topmuzikanten en binnenkort ook een Dertig Dagen Carlosmomentjes challenge. Mijn bucketlist begint aardig leeg te raken. Behalve dan dat het woord Carlosmomentjes nog niet in de Dikke van Dale staat.

  Carlos

  Als ik naar mijn optreden ga, dan heb ik zelfs een privéchauffeur. Nou ja, ome Cor, die me overal naartoe brengt en begeleidt. Meer mijn steun en toeverlaat. Net als John en Kim, het team waarmee ik samenwerk. In die tien jaar heb ik zo ontzettend veel mooie, lieve mensen ontmoet en heel veel Carlosmomentjes mogen geven en ontvangen. Carlos zelf is trouwens inmiddels een heel bijzondere vriend en was getuige op mijn bruiloft.

  En dan heb ik het nog niet over jullie gehad, de mensen in de zaal, online en lezers van mijn boek. Dankjewel voor 10 jaar enthousiasme en vertrouwen. Op naar de volgende 10! Met jullie moet dat lukken. Ik heb er zin in!

   

  Knuffelberen op de weg
  VIDEO ~ Openingsdans met een dwarslaesie
 • 6 Reacties

  Jouw enthousiasme en blijheid, daar wil ik graag van leren en me eraan laven. Niet kunnen zoals ik wil maakt.me somber .jouw verhaal is inspirerend en zorgt voor een lach. Alle geluk voor jou en Evelien.

  Reageer

  Hoi Annette, dank je wel! :D Misschien vind je het leuk mijn e-book te lezen? (te vinden in het menu onder het kopje "boek") Hierin staat meer over de Carlosmomentjes en omgaan met verandering. Succes en alle moois gewenst! Groetjes, Jaap

  Reageer

  Ha Jaap, gefeliciteerd met dit jubileum en ook nog met jullie huwelijk (onze dochter en haar vriend trouwden ook op 7-7-2017 en zag dat jullie ook een prachtige dag hadden) Maar de Carlos challenge? Weet je al wanneer? Want: mijn collega en ik (docenten verzorgende opleiding volwassenen) zijn bezig met de planning voor volgend schooljaar. Hoe leuk zou t zijn om het in onze klas te introduceren en een maand lang elke lesdag terug te laten komen. Past zo goed in onze opleiding. Hoor graag van je, fijne dag, Ria van der Poel

  Reageer

  Hoi Ria, dank je wel!! Jullie ook nog gefeliciteerd met het huwelijk van jullie dochter, wat een mooie datum hebben ze ook gekozen! ;-) Ik mail je over de Carlosmomentjes Challenge, gaaf!

  Reageer

  Lieve Jaap, ik ben dankbaar dat ik een tijdje heb mogen meelopen in jouw leven. Ik heb veel van je geleerd en zal die dingen altijd koesteren. Dankjewel voor je inspiratie en positieve blik op het leven. Liefs en groeten aan Evelien.

  Reageer

  Dank voor je lieve reactie Karien, heel graag gedaan!

  Reageer