• Carlosmomentjes, wat zijn dat nou precies?

 • Als je wel eens een optreden van mij hebt gezien, dan ken je ongetwijfeld ook de term ‘Carlosmomentjes’. Want die vormen de rode draad in mijn leven en mijn werk, letterlijk en figuurlijk. Maar wat zijn dat nou precies, Carlosmomentjes?

  Broeder Carlos

  Carlosmomentjes zijn genoemd naar de Portugese broeder die voor mij het verschil wist te maken toen ik na mijn duikongeluk in het ziekenhuis lag. Door iets te doen wat voor hem heel normaal was, maar dat voor mij veel toegevoegde waarde had. Ik lag daar in een vreemd land, in een vreemd bed en in een vreemd lichaam. Het enige wat ik nog kan voelen was paniek. Maar dat zijn ze daar gewend, er vallen meer duikslachtoffers. Als ik maar lang genoeg riep, kwam iemand keurig de monitoren controleren. Om zich vervolgens om te draaien en de kamer weer uit te lopen. Standaard procedure. Tot op een nacht broeder Carlos binnenkwam, toen ik weer een paniekaanval had. Hij schatte de situatie goed in, liep naar me toe, legde zijn hand op mijn schouder – waar ik nog wel gevoel heb – en zei: ‘It’s okay’. Hij zag mij, Jaap en niet het zoveelste duikslachtoffer. Voor mij maakte hij daarmee echt het verschil. ‘Alleen maar’ door zich oprecht in mij te verplaatsen, gaf hij me het zetje dat ik nodig had om te beseffen dat ik nog leef (Lees het complete verhaal hier).

  “Als ik hem dat later vertel, zegt hij dat het niet meer is dan zijn werk. Tegelijk zie ik trots in zijn ogen. Op dat moment wordt voor hem duidelijk dat door iets te doen wat voor hem heel normaal is, iets wat ‘gewoon’ bij zijn werk hoort, hij voor een ander enorm veel toegevoegde waarde heeft.”

  Kijk naar wat er goed gaat

  Ik geloof dat er een Carlos in ieder van ons zit en dat we allemaal op onze eigen manier het verschil kunnen maken. Zelf heb je het alleen vaak niet eens in de gaten dat je dat doet, want ‘het is toch gewoon je werk’. Maar die Carlosmomenten – grote en kleine successen – verdienen het om samen te benoemen en te vieren. Dan merk je vanzelf hoe ze jouw werk – en leven – nog leuker kunnen maken. Dus zit je in het werkoverleg, in de kantine of sta je bij het koffieapparaat? Kijk dan eens naar wat er allemaal goed gaat. Heb je gezien hoe een collega een verschil maakte voor een ander? Heeft iemand voor jou misschien het verschil gemaakt? Spreek dat dan ook uit. En krijg je zelf een compliment? Wimpel het niet af, maar geniet ervan. Je verdient het! En let op, het hoeft niet groot te zijn!

  Zelf aan de slag met jouw Carlosmomentjes? Dat kan op: www.carlosmomentjes.nl.

  Internationaal

  De Carlosmomentjes blijven niet alleen binnen de landsgrenzen, bekijk hier mijn Engelstalige TED-talk:

  Ik wens je veel Carlosmomentjes, om te krijgen en te geven!

  Wil je jouw eigen Carlosmomentjes delen en/of deze van anderen lezen? Dat kan!
  Word dan lid van de Carlosmomentjespagina op Facebook!
  https://www.facebook.com/groups/carlosmomentjes/

  Logo_Carlosmomentjes_RGB_72dpi_TRANSPARANTkopie
  Lees meer over de Carlosmomentjes in het gratis nieuwe boek ‘De kracht van het Kleine’: