Carlosmomentjes

Klein gebaar, groot geluk

Als je wel eens een optreden van Jaap hebt gezien, dan ken je ongetwijfeld ook de term ‘Carlosmomentjes’. Want die vormen de rode draad in zijn leven en zijn werk, letterlijk en figuurlijk. Maar wat zijn dat nou precies, Carlosmomentjes?

Broeder Carlos

Carlosmomentjes zijn genoemd naar de Portugese broeder die voor Jaap het verschil wist te maken toen hij na zijn duikongeluk in het ziekenhuis lag. Door iets te doen wat voor hem heel normaal was, maar dat voor Jaap veel toegevoegde waarde had. Jaap lag daar in een vreemd land, in een vreemd bed en in een vreemd lichaam. Het enige wat hij nog kan voelen was paniek. Maar dat zijn ze daar gewend, er vallen meer duikslachtoffers. Als hij maar lang genoeg riep, dan kwam er wel iemand keurig de monitoren controleren. Om zich vervolgens om te draaien en de kamer weer uit te lopen. Standaard procedure. Tot op een nacht broeder Carlos binnenkwam, toen Jaap weer een paniekaanval had. Hij schatte de situatie goed in, liep naar Jaap toe, legde zijn hand op zijn schouder – waar Jaap nog wel gevoel heeft – en zei: ‘It’s okay’. Hij zag Jaap en niet het zoveelste duikslachtoffer. Daarmee maakte hij echt het verschil. ‘Alleen maar’ door zich oprecht in Jaap te verplaatsen, gaf Carlos hem het zetje dat hij nodig had om te beseffen dat hij nog leeft.

Lees het complete verhaal hier

Carlos-intensive-care-Jaap
“Als ik hem dat later vertel, zegt hij dat het niet meer is dan zijn werk. Tegelijk zie ik trots in zijn ogen. Op dat moment wordt voor hem duidelijk dat door iets te doen wat voor hem heel normaal is, iets wat ‘gewoon’ bij zijn werk hoort, hij voor een ander enorm veel toegevoegde waarde heeft.”

Kijk naar wat er goed gaat

Jaap gelooft dat er een Carlos in ieder van ons zit en dat we allemaal op onze eigen manier het verschil kunnen maken. Zelf heb je het alleen vaak niet eens in de gaten dat je dat doet, want ‘het is toch gewoon je werk’. Maar die Carlosmomenten – grote en kleine successen – verdienen het om samen te benoemen en te vieren. Dan merk je vanzelf hoe ze jouw werk – en leven – nog leuker kunnen maken. Dus zit je in het werkoverleg, in de kantine of sta je bij het koffieapparaat? Kijk dan eens naar wat er allemaal goed gaat. Heb je gezien hoe een collega een verschil maakt voor een ander? Heeft iemand voor jou misschien het verschil gemaakt? Spreek dat dan ook uit. En krijg je zelf een compliment? Wimpel het niet af, maar geniet ervan. Je verdient het! En let op, het hoeft niet groot te zijn!