• zonnepanelen, duurzaamheid met een glimlach, positiefHet dak van mijn huis ligt vol zonnepanelen, zelfs meer dan ik er nodig heb. Ik ben nu eenmaal positief ingesteld, ook klimaatpositief. Een vriend van me vertelde over de keer dat hij bij een fabriek van zonnepanelen was gaan kijken. Panelen die minder opleveren dan beloofd en die de test van de fabriek net niet doorkomen, worden afgekeurd. Op zijn vraag ‘Wat doen jullie met die afgekeurde panelen?’, was het antwoord: ‘Die halen we door de schredder. Ze zijn namelijk onverkoopbaar.’ Mijn vriend kwam met een idee: wat nou als ze bij die fabriek de afgekeurde panelen op hun eigen dak zouden leggen? Daar hadden ze nooit aan gedacht. Nu, een jaar later, liggen er 22.000 afgekeurde zonnepanelen op dat dak. Ter vergelijking: die leveren genoeg stroom om de gehele stad Amsterdam een dag lang van stroom te voorzien. Daarmee is de fabriek in een keer helemaal zelfvoorzienend geworden. Wat nou afgekeurd?

  waardevol, CarlosmomentEigen-waarde

  Ook al ben ik (klimaat)positief, ik betrap me erop dat ik mezelf ook wel eens afkeur. Ondanks alle applaus en aandacht die ik krijg. Zo had ik de neiging om mezelf onder te waarderen ten opzichte van collega’s en vrienden. Ik was zo blij met hen, dat ik vergat dat zij ook blij waren met mij. Ik ging extra mijn best voor hen doen. Anders zouden ze misschien wel weggaan, was mijn vrees. Ik vergat mijn eigen waarde. Tot ik tijdens de babyborrel voor onze Bram al die lieve gezichten zag, al die attente cadeaus. Het raakte me. Ik zag dat ik ook voor hen van waarde ben. Net als bij de Carlosmomentjes gaat het ook hier om wederkerigheid. Als ik een ander bedank voor een Carlosmomentje, voor zijn of haar toegevoegde waarde, dan maak ik die ander daar ook weer blij mee. Het is geen eenrichtingsverkeer. Je bent van waarde voor elkaar, allemaal op je eigen manier.

  Presentaties in korte broek

  Door dat besef hoef ik van mezelf ook niet meer zo streng te voldoen aan het plaatje van ‘zo hoort het’. Vroeger trok ik bijvoorbeeld voor een optreden altijd een nette zwarte broek met een warm overhemd aan, ook al was het buiten dertig graden en zat ik op het podium ook nog eens onder snoeihete lampen. ‘Want dat verwachten ze van mij’, dacht ik dan. Met als gevolg dat ik me ziek voelde van de warmte. Niet echt ideaal om dan een presentatie te geven. Deze zomer had ik een optreden voor een zaal vol mensen in pak. Kom ik daar in korte broek en shirtje het podium op. Daardoor voelde ik me veel frisser en kon een betere presentatie geven. En niemand zei: ‘De presentatie was geweldig, maar die korte broek kan echt niet!’ Ik denk eerder dat mensen in die zaal dachten: ‘Ik wou dat ik vanmorgen ook een korte broek had aangetrokken.’

  Jij bent geweldig!

  Hoe is dat voor jou? Vergeet jij ook weleens hoe waardevol je bent? Probeer je vooral anderen te ‘pleasen’ en aan een plaatje te voldoen? Hoe zou jij jezelf er weer aan kunnen herinneren dat je gewoon geweldig bent, precies goed zoals je bent? Zonder dat je daar iets extra’s voor hoeft te doen. Net zoals jij in je werk als vanzelf een ander een Carlosmomentje geeft, door iets te doen wat je zelf heel gewoon vindt. Laat dat maar even bezinken. En zorg vooral eens lekker voor jezelf. Des te beter kun je dat voor anderen doen. Dan word je nog waardevoller.

  Challenge Day
  Goede energie
 • 16 Reacties

  Heel herkenbaar Denk ook altijd dat ik niet goed genoeg ben of zo.

  Reageer

  Misschien heb ik dat met deze column een beetje mogen veranderen, Elly? ;) We zijn meer van waarde dan we soms in de gaten hebben :) Geniet van al het moois en met vrolijke groetjes, Jaap

  Reageer

  Je hebt me in ieder geval wat meer bewust laten worden dat ik me niet zo veel moet aantrekken van wat anderen zeggen. Elk mens telt, men moet elkaar in zijn waarde laten. X

  Reageer

  Zeker weten, Elly! Iedereen is bijzonder en waardevol (en bijzonder waardevol! ;) ), zelfs als we dat soms even niet zo kunnen zien of voelen. Fijn dat ik je een beetje heb mogen inspireren met deze column! :) Groetjes, Jaap

  Reageer

  Heerlijk weer zo'n inspirerende, positieve collumn van je te mogen lezen. Het heeft me weer aan het denken gezet. Thanks Jaap

  Reageer

  Fijn dat ik je weer een beetje meer heb mogen inspireren met deze column, Anja! :D groetjes, Jaap

  Reageer

  Hoi Jaap, heel hetkenbaar en ik betrap mezelf er ook wel eens op. Ik geef workshops en ik vraag me wel eens af of ook ik het wel allemaal goed doe tijdens de workshops.

  Reageer

  Hoi Patricia, dank je wel voor je reactie! We zijn waardevoller dan we soms zelf door hebben en ik hoop dat ik je daar met deze column nog een beetje aan heb mogen herinneren ;) Groetjes, jaap

  Reageer

  Heel herkenbaar. En jouw woorden zijn precies wat ik vanochtend nodig heb om een wat gespannen en negatief hoofd om te draaien naar een rustiger en positiever hoofd. Top mens ben je!

  Reageer

  Wat fijn om te horen dat ik je een beetje hebt mogen opvrolijken, Karin! Ik wens je een heel mooie dag en met vrolijke groetjes, Jaap

  Reageer

  Zij er ook kaartjes of i.d. van de carlosmomentjes? Zodat je iemand er op kan attenderen en hij /zij het niet vergeet? Ik ben er nog steeds mee bezig om het te verspreiden. Leuk!! groeten van ingenet

  Reageer

  Hoi Ingenet, wat superleuk en bijzonder!! Er zijn zeker leuke tastbare ideeën om jezelf en anderen te inspireren en het Carlosmomentje levendig te houden. We hebben bijvoorbeeld kaartjes en onze nieuwste aanwinst is de Carlosmomentjes mok! :D Bekijk het gerust op je gemak even via www.carlosmomentjes.nl/shop Groetjes, Jaap

  Reageer

  De hele dag dacht ik dat zijn waardevolle Carlos momentjes aan het werk in de zorg

  Reageer

  Wat mooi dat je zoveel Carlosmomentjes vindt Jeannette, heel bijzonder! :D Geniet van al het moois! Groetjes, Jaap

  Reageer

  Ha Jaap, kreeg via een nicht jouw boek en met korte onderbrekingen uitgelezen. Sinds ik de ziekte Kahler heb (beenmergkanker) is mijn concentratie door bestraling en chemo fors minder geworden waardoor ik het boek af en toe even weg leg. Ook ivm de soms emotionele beschrijvingen die je geeft! Ik vond de titel Afgekeurd, nee waardevol interessant omdat ik zelf ook ben afgekeurd. Zet me nu in als Schone held van Ede en ruim zwerfafval op meestal 2 of 3 keer per week een uurtje en geef daarnaast meer aandacht aan anderen die ook in een moeijlijke fase in hun leven zitten. Bedankt voor je inspiratie en succes!

  Reageer

  He fijne naamgenoot, Wat mooi dat je je in het verhaal herkend en nu op een andere manier enorm betekenisvol bezig bent. Heel veel succes! groetjes Jaap

  Reageer